Oktatók

OKTATÓK

 

Cser Zoltán

     

Cser Zoltán buddhista teológus, aki a természettel gyermekkora óta szoros kapcsolatot ápol, évekig barlangászással, majd sziklamászással foglalkozott. A buddhizmussal 17 évesen találkozott, majd felvételt nyert a Tien Tai Ötelem Rendbe (1992), amely egy kis kínai kolostori irányzat. Sokat gyakorolt egyedül, és világi szerzetesként egy időt elvonulással töltött. Egyházi szóvivő, a Tan Kapuja Buddhista Egyház belső ügyeivel foglalkozik: vallások közötti kapcsolatok ápolása, ünnepek, szertartások szervezése, megtartása. A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán általános rektorhelyettes, szertartástant, meditációt és buddhista etikát, buddhista orvoslást oktat. A tibeti buddhizmus egyik ágát is gyakorolja. Cikkei jelentek meg a HVG-ben, Bioinfóban, több vallásközi konferencián vett részt, melynek anyagai tanulmánykötetekben jelentek meg

Dr. Horti Ilona

HortiIlona.jpg - 9.65 KB

 

Dr. Pressing Lajos

pressing_8599.jpg - 66.30 KB

 

 1953-ban Veszprémben születtem újjá. Kora gyermekkorom óta vonzódom a jóga, a buddhizmus és a keleti bölcselet tanításaihoz. Világi tanulmányaimat 1977-ben okleveles pszichológusként zártam; 1979-ben doktoráltam bölcsészetből az ELTÉ-n. Tíz évig praktizáltam az egykori Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben mint klinikai pszichológus. Kiképzést nyertem különböző egyéni és csoportos pszichoterápiás módszerekben, 1983-tól magam is tevékenykedem, mint kiképző.

Az egykori Kőrösi Cs. Sándor Buddhológiai Intézetben folytatott ötéves tanulmányokat követően 1984-ben találkoztam indiai tanítómmal, aki több éven keresztül személyesen tanított a tantrikus jóga egy figyelemreméltó, szokatlan fajtájára. Személyes meditációs élményeim győztek meg a Buddha-Dharma mély igazságáról, ezért menedéket vettem, majd 1987-től teljesen a jóga és a buddhizmus felé fordultam. Ettől kezdve a Buddhológiai Intézet jóga tanszékének vezetőjeként dolgoztam egészen Németországba való kiköltözésemig.  1988-ban szenteltek a Magyarországi Buddhista Misszió papjává, ekkor kaptam a Lílávadzsra nevet. 

1990-ben a németországi Überlingenbe költöztem, ahol a gyémántút buddhizmust tanulmányoztam és gyakoroltam. Vajramálával együtt megalapítottam a Mahákála Oktatási és Meditációs Központot. 1997-ben a magyarországi Buddhista Misszió ügyvivőjévé választottak, amely megbízatást 2012 végéig láttam el. Ugyancsak 1997-ben kaptam először Dharma-tanítói megbízást. A 2000-es évek elején újjászerveztem a Buddhista Misszió oktatási tevékenységét, s vezetésemmel megépült Budapest első buddhista temploma. 2007-ben vonalhordozó meditációs mesterré (vadzsrácsárjává) szenteltek. Jelenleg szellemi tanítóként, jóga- és meditációs oktatóként, valamint szabadfoglalkozású fordítóként, szerkesztőként tevékenykedem.

Önálló könyveim: Meditáció és pszichoterápia -- a Saturnus archetyposa (1985); A Boldogság mint misztérium (Budapest, 1986/1993); A Yoga-meditáció sajátosságai Patanjali Yoga-Sutrái alapján (1986); Phoenix (1988); Hová tűntek a csodák? (Budapest 1994); Reggeli üldögélések (1995), Szellemi tanítások a magyar népmesékben I. Az égig érő fa (2009), Szellemi tanítások a magyar népmesékben II. Az élet vize (2011).

Dr. Rodák Margit

Képtalálat a következőre: „dr. rodák margit”

 

 

Dr. Walkovszky Attila

Képtalálat a következőre: „dr. walkovszky attila”

 

Biológia, földrajz és meteorológus szakokat végeztem az ELTE TTK-n. Később mentálhigiénikus oklevelet szereztem Debrecenben a KLTE-en,

Kutatóként dolgoztam 27 évig az Országos Meteorológiai Szolgálat intézeteiben, később az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetében.

A természetgyógyászat gyermekkorom óta érdekelt. Intenzíven 1986-tól a Magyar Biofizikai Társaság Akupunktúrás Munkacsoportjában kezdtem foglalkozni a kínai gyógyászattal. Miközben hallgatója voltam, tanítottam is a kecskeméti Természetgyógyász Akadémián. Tagja vagyok a Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének, melynek három évig elnöke is voltam. A hagyományos kínai orvoslásból legszívesebben a kínai Tui Na masszázst, mozgást,  kimozgatást és akupresszúrát tanítom. Ezzel kapcsolatban az 1. sz. Alternatív mozgás és masszázsterapeuta oklevelet az Eü. Minisztertől kaptam. Komplementer medicinát tanultam a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen és a Hajnal Imre Orvos-továbbképző Egyetemen.

Néhány évig Tai Csi Csuant és Csi Kungot is oktattam. Kínai gyógyászat speciál kollégiumot a Debreceni Egyetemen, továbbá előadásokat a Pécsi Orvostudományi Egyetemen is tartottam. Mintegy tizenöt évig óraadó tanár voltam a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziumban. Az oktatásban a lényeg és a hatásmechanizmus megértetésére törekszem. Öt tárgyban vizsgaelnök illetve szakértő vagyok az ÁEEK–ban.

Több jegyzet, könyvfejezet írója. Természetgyógyász folyóiratokban cikkeim jelentek meg, kongresszusi előadásokat tartottam.